Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

Accu SONY VGP-BPS22A

Jobs besprak daarnaast Time Machine, de backupsoftware die standaard met Leopard wordt meegeleverd. Volgens Jobs zou Time Machine niet zo goed voor laptops geschikt zijn omdat de backupsoftware een tweede harde schijf nodig heeft, en het onhandig is om telkens een externe schijf op de laptop aan te sluiten. Voor de Time Machine-gebruiker introduceert Apple de zogenoemde Time Capsule. Time Capsule is een Airport Express-router met een ingebouwde harde schijf. De nieuwe router is verkrijgbaar met een 500GB- of een 1TB-schijf en kost respectievelijk 299 en 499 dollar.Ook iTunes kwam in de keynote van Jobs aan bod. Volgens de frontman zijn er tot nu 4 miljard muzieknummers, 125 miljoen televisieafleveringen en 7 miljoen films verkocht. Op eerste kerstdag zijn ruim 20 miljoen muzieknummers verkocht, een nieuw dagrecord volgens Jobs. Hoewel de verkoopcijfers beter zijn dan die van alle concurrenten bij elkaar, voldeed dit niet geheel aan de verwachtingen, zo vervolgde Jobs. Apple heeft alle grote studio's aan boord gekregen om via iTunes video's te verhuren. Amerikaanse iTunes-gebruikers kunnen dit vanaf dinsdag doen. Veel films kosten 2,99 dollar om te huren, maar voor een nieuwe film wordt 3,99 gerekend. Een rolprent kan 30 dagen na de dvd-release gehuurd worden. Een gehuurde film heeft een houdbaarheid van 30 dagen, maar eenmaal begonnen met kijken dan moet de film binnen 24 uur afgekeken worden. Later dit jaar zouden ook inwoners van andere landen films via iTunes kunnen huren.

Via iTunes is het ook mogelijk om films in hd-kwaliteit te bekijken. Deze zijn voor 4,99 dollar te huren en kunnen via de vernieuwde AppleTV bekeken worden, aldus Jobs in zijn keynote. Via een software-update is het mogelijk om films en muziek via iTunes aan te schaffen zonder dat hier een pc voor nodig is. Ook wordt het daarmee mogelijk om foto's van Flickr en .Mac via AppleTV te bekijken. AppleTV 'Take 2', zoals Jobs het vernieuwde apparaat benoemde, kost 229 dollar en wordt geleverd met een vernieuwde gebruikersinterface.Samsung zou al in februari 2009 een opvolger van zijn NC10-netbook introduceren. De NC20-ultraportable zou een 12,1"-beeldscherm krijgen, terwijl het apparaat niet met een Atom, maar met een VIA-processor zou worden uitgerust.Samsung logoDe overige specificaties van de vermoedelijke NC10-opvolger, die de modelaanduiding NC20 mee zou krijgen, zijn weinig verrassend. De behuizing herbergt een 160GB grote harde schijf, 1GB ram, een kaartlezer, een draadloze netwerkadapter voor 802.11b/g en een bluetooth 2.0-module. In de rand van het display zetelt een webcam met 1,3 megapixels. De VIA-processor, die Samsung volgens Notebook Italia in de NC20 toe zou passen, doet zijn werk met een kloksnelheid van 1,3GHz. Hoe de prestaties van deze VIA Nano-processor zich verhouden tot die van de in netbooks gebruikelijke Atom N270, is nog niet bekend.

De ultraportable zou een gewicht van anderhalve kilo krijgen en in het zwart of wit verkrijgbaar worden. De geschatte prijs van de kleine laptops bedraagt 465 euro, inclusief een licentie voor het meegeleverde Windows XP Home-besturingssysteem. De VIA Nano-cpu zou een VIA Nano U2250 met 1,3GHz-kloksnelheid betreffen, maar dat lijkt twijfelachtig, want de ultra-low voltage-processor van VIA met die kloksnelheid luistert naar de naam U2350. Deze processor wordt op 65nm gebakken en heeft een tdp van 8W. Ter vergelijking: Intels Atom N270 heeft een tdp van 2,5W. De Nano stelt daar echter een grotere L2-cache van 1MB en een snellere fsb tegenover.Intels Pine Trail-M-platform moet de strijd met Nvidia's Ion-, AMD's Yukon- en VIA's nano-platform aangaan. De opvolger van het Atom-platform is gebaseerd op de Pineview-cpu, die een northbridge, een memory controller en een gpu bevat.Het Pine Trail-M platform bestaat uit twee chips: de op 45nm gebakken Pineview-cpu en de Tiger Point-M-southbridge. Bij het dualchip-ontwerp zijn de northbridge, de memory controller en de grafische chip ondergebracht in de singlecore Pineview-cpu. Deze processor is hoger geklokt dan de Atom-cpu's, maar hij is wel kleiner en zuiniger. Volgens de fabrikant kon het chipoppervlak met liefst 70 procent worden verkleind ten opzichte van het Atom N270-platform: een Pine Trail-M-chipset zou slechts 773mm2 meten, waar de chips voor het Atom-platform nog 2174mm2 beslaan.

Hoewel de kloksnelheid hoger zou liggen dan de 1,6GHz waar Atom-chips maximaal op draaien, zou het energieverbruik lager worden. Volgens Intel zou niet alleen het tdp van de cpu van 8 naar 7 watt worden verlaagd, maar zou een Pine Trail-M-systeem dankzij het ontbreken van losse northbridge- en grafische chips tot vijftig procent zuiniger zijn dan een Atom-systeem en daarom geheel passief gekoeld kunnen worden.De Pine Trail-M-chipset zal niet alleen efficiënter met energie omgaan, ook de specificaties zijn verbeterd. Zo mag de kloksnelheid van het ddr2-geheugen maximaal 667MHz bedragen, in plaats van de 533MHz waar Atom-systemen het mee moeten doen. De kloksnelheid van de GMA950-videocore met DirectX 9-ondersteuning is verhoogd van 133MHz naar 200MHz. Naar verluidt zullen Pine Trail-M-systemen met een singlecore Pineview-cpu in het vierde kwartaal van 2009 verschijnen. In 2010 zou een dualcore-versie van de Pineview worden uitgebracht.Een draagbare computer is leuk, daar zullen veel mensen het mee eens zijn. Maar het is natuurlijk niet zo leuk, dat de performance van een notebook niet in de buurt kan komen van een Desktop PC. Kyle van HardOCP heeft het beste van beide werelden weten te verenigen en een Desktop PC omgetoverd naar super compacte en snelle notebook .

Een hacker heeft op de DefCon-hackersbijeenkomst in Las Vegas een afluisterkit voor gsm-telefoons gedemonstreerd. Het systeem zou 1500 dollar aan hardware hebben gekost, een fractie van professionele afluisterkits.GSMBeveiligingsonderzoeker Chris Paget gebruikte tijdens zijn demonstratie twee richtantennes, waarbij via software op een aangesloten laptop een gsm-mast werd geëmuleerd, zo schrijft Wired. Door het gsm-signaal sterker te maken dan die van reguliere gsm-masten, kunnen gsm-telefoons zelf verbinding gaan zoeken met de afluisterkit.Om de Amerikaanse telecomwetten niet te overtreden, gebruikte Paget de 900MHz-frequentie die in Europa veel gebruikt wordt voor gsm-verkeer. Bij zijn presentatie lukte het Paget om een dertigtal gsm-toestellen verbinding te laten maken met zijn afluisterkit die slechts een zendvermogen had van 25mW. Gebruikers met een mobieltje die probeerden te bellen, kregen een ingesproken bericht te horen met de melding dat het gesprek werd opgenomen.

Het systeem van Paget kan alleen uitgaande gsm-telefoongesprekken onderscheppen, terwijl inkomende telefoongesprekken automatisch naar voicemail zouden worden doorgestuurd zolang een toestel met de afluistermasten zijn verbonden. De afluisterkit zou bovendien door de aanwezigheid van een jammer de mogelijkheid hebben om 3g-frequenties te verstoren, waardoor 3g-telefoons automatisch een 2g-verbinding proberen op te zetten.Paget wilde met zijn 1500 dollar kostende afluisterkit duidelijk maken dat gsm-gesprekken eenvoudig zijn af te luisteren door kwetsbaarheden in het protocol. Zo kan de afluisterkit een signaal afgeven waardoor gsm-toestellen hun encryptiemechanisme uitschakelen. Volgens de gsm-standaard zou een mobieltje dat een onversleutelde verbinding maakt met een zendmast een notificatie op het scherm moeten tonen, maar veel providers zouden door aanpassingen aan de sim-kaart deze waarschuwing niet laten zien.Volgens de hacker is het hoog tijd dat providers het gsm-protocol overal vervangen door 3g, een protocol dat een betere beveiliging zou hebben. Onlangs brachten hackers nog het softwarepakket 'Kraken' uit, waarmee de A5/1-beveiliging van gsm's is te kraken. KPN liet weten dat het voorlopig geen plannen heeft om A5/1 te vervangen door A5/3-encryptie.

Het Japanse SDK zegt het eerste bedrijf ter wereld te zijn dat een harde schijf met perpendicular recording in massaproductie heeft genomen. Bij perpendicular HD's staan magneetvelden haaks op het schijfoppervlak zodat een hogere datadichtheid bereikt kan worden. De schijf van SDK heeft een platter met een diameter van 1.89 inch en biedt 40GB opslagcapaciteit, het dubbele van wat een schijf met zo'n diameter met de gebruikelijke longitudinale (liggende) magneetvelden kan bereiken. De schijf is bedoeld voor kleine mobiele apparaten.Bijna alle harddrive-fabrikanten zijn met perpendicular harddrives bezig. Toshiba, Seagate, Hitachi, Maxtor en TDK hebben allemaal dergelijke harddrives aangekondigd, maar geen van deze fabrikanten is al met de productie begonnen. Seagate zegt tegen het einde van dit jaar met een 2,5-inch harddisk van 160GB voor laptops te komen. Toshiba zal waarschijnlijk binnenkort beginnen met de productie van een 1,8-inch schijf met een capaciteit van 80GB.De wereldwijde verkoopcijfers van computers zijn in het tweede kwartaal meer toegenomen dan verwacht. Een grote vraag naar budgetsystemen en laptops zorgden volgens Gartner voor een stijging van het aantal verkochte systemen met maar liefst 16,6 procent. Het concurrerend onderzoeksbureau IDC, dat een andere manier gebruikt om het aantal verkochte pc's te berekenen, houdt het op een stijging van 14,8 procent. Vooral de EMEA-regio was met zijn groei van meer dan twintig procent een belangrijke stuwkracht, aldus IDC. In de Verenigde Staten vielen de verkoopcijfers eerder tegen door besparingen in de publieke sector. Wereldwijd werden volgens IDC 46,6 miljoen systemen verkocht, in verhouding tot 39,9 miljoen stuks in het tweede kwartaal van 2004.

Een jury in Texas heeft vastgesteld dat Apple moedwillig patenten van het technologiebedrijf Opti met betrekking tot snelle toegang tot cachegeheugen heeft geschonden. Het bedrijf moet Opti 19 miljoen dollar compensatie betalen.Opti was in januari 2007 de rechtszaak tegen Apple begonnen omdat het bedrijf van mening was dat Apple drie van zijn patenten had geschonden. De drie patenten zijn onderling verbonden en dragen de naam 'Predictive Snooping of Cache Memory for Master-Initiated Accesses'. De eerste dateert van 1998. De patenten beschrijven een methode om sneller toegang tot data in het werkgeheugen te krijgen. Twee andere patentaanvragen uit respectievelijk 2001 en 2003, voortborduursels op de vorige drie, zijn nog niet toegekend. De jury heeft Opti uiteindelijk in het gelijk gesteld. Het is niet bekend of Apple tegen de uitspraak in beroep gaat.Apple gaf toe gelijksoortige technologie te gebruiken in zijn computers, laptops en servers, maar vond dat de patentreeks ongeldig moest worden verklaard vanwege prior art - de in de patenten beschreven technieken zouden al eerder zijn beschreven - en omdat de in de patenten beschreven methodieken te veel voor de hand zouden liggen om hierop een patentrecht te kunnen laten rusten. Rechter Charles Everingham van de rechtbank in Marshall was het echter niet met de stellingnames van Apple eens en liet de geldigheid van de patenten ongemoeid. Opti verwacht dat Apple en andere bedrijven licenties op de gepatenteerde technologie zullen nemen.

Uit de kwartaalcijfers van Opti, gepubliceerd op 13 februari dit jaar, blijkt dat een rechtszaak tegen AMD voor hetzelfde vergrijp nog gaande is. Een wederom andere rechtszaak van Opti tegen acht bedrijven over de inbreuk op zijn 'Compact ISA-Bus Interface'-patent heeft geresulteerd in een schikking met vier bedrijven. In twee gevallen resulteerde dit in het betalen van een schikkingsbedrag. Broadcom betaalde een miljoen dollar om de rechtszaak af te sluiten, terwijl Renesas met een schikkingsbedrag van 750.000 dollar heeft ingestemd. De zaken tegen STMicroelectronics en Silicon Storage Technology werden geseponeerd.Samsung heeft stilletjes zijn N310-design-netbook van een update voorzien. De N315-netbook is uitgerust met de nieuwe Atom N450-processor en beschikt over wifi-n, terwijl de netbook het met de viercels accu volgens opgave 4,5 uur volhoudt.Samsung heeft de Pine Trail-versie van de N310 nog niet officieel aangekondigd, maar de nieuwe N315 staat al wel op de Amerikaanse website van het elektronicaconcern. Op de Amerikaanse website staat alleen nog een blauwe N315 vermeld, terwijl de huidige N310 in dat land in de kleuren zwart, rood en twee blauwtinten verkrijgbaar is.

Les commentaires sont fermés.