Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

Accu Toshiba Satellite A300

Er is onduidelijkheid ontstaan rond de verschijningsdatum van de Intel Pentium M 2,13GHz en de opvolger van het huidige Centrino-platform voor notebooks. ECS heeft namelijk een persbericht de deur uitgedaan waarin de ECS 600, een notebook op basis van de tweede generatie Centrino, wordt aangekondigd. Behalve Mobility Radeon X600-graphics met PCI Express, een ingebouwde tv-tuner, 54Mbps WLAN en 1Gbps LAN heeft de notebook een (niet nader genoemde) Pentium M met 533MHz FSB aan boord, zo luidt het persbericht. Saillant detail: de notebook zou al in september van dit jaar beschikbaar zijn. Dat is op zijn minst opvallend te noemen, aangezien Intel bevestigd heeft dat de opvolger van Centrino - ook wel bekend als 'Sonoma' - pas begin volgend jaar zal komen, ten gevolge van een aantal problemen met de Alviso-chipset, de basis van de Centrino-opvolger.

Nog vager wordt het wanneer we er een ander persbericht bij nemen. Hier wordt de ECS G220 aangekondigd, een notebook die soortgelijke features heeft als de hierboven beschreven laptop, met daarbovenop nog een ingebouwde digitale camera. Deze laptop is dan weer gebaseerd op het huidige Centrino-platform. Op het eerste gezicht is hier niets op aan te merken, tot men onderin het bericht kijkt: daar staat dat de G220 verkrijgbaar is met Pentium M Dothans van 1,5GHz tot 2,13GHz. Uit eerdere roadmaps blijkt dat deze Pentium M 2,13GHz (modelnummer 770) pas voor Q1 2005 gepland staat of stond, terwijl de G220-notebook al in augustus op de markt zou komen. Bovendien heeft deze processor een FSB van 533MHz, terwijl het huidige Centrino-platform uitsluitend 400MHz ondersteunt. Voor de vermelding van de mogelijke processors staat ook 'FSB400MHz' in het bericht.

Het is niet meteen duidelijk wat de conclusie is van dit hele verhaal. De theorie dat 'Centrino 2' toch in september uit zal komen is weinig waarschijnlijk, aangezien Intel het uitstel officieel bevestigd heeft. Een andere mogelijkheid is dat Intel de Alviso-chipset al eerder zal lanceren en integreren in het huidige Centrino-platform, maar dat ligt ook niet meteen voor de hand. Een derde mogelijkheid is dat Intel de huidige 855GM-chipset een upgrade naar 533MHz FSB zal geven en de Pentium M 2,13GHz al zeer binnenkort zal lanceren, wat het aanbieden van de G220-laptop in augustus zou verklaren. Maar het is ook mogelijk dat ECS zich onvoldoende geïnformeerd heeft bij het schrijven van het persbericht. ECS USA was niet bereikbaar voor commentaar, bij ECS UK wist men eerst helemaal niets van de nieuwe notebooks en vervolgens hield men het erop dat de vermelde datum wel een foutje zou zijn.
Asus heeft zijn N-lijn van notebooks gepresenteerd. Het bedrijf komt met vier N-modellen, variërend van de op de Eee-PC gelijkende N10 tot een model met een 15,4"-scherm en een Intel Core 2 Duo-cpu.

Volgens Asus kenmerkt de N-lijn zich door de combinatie van een stijlvol uiterlijk en het gebruik van nieuwe technologie. De Taiwanese fabrikant wijst daarbij op de aanwezigheid van de 'Super Hybrid Engine' in de notebooks, die met behulp van een software-applicatie en Asus' Energy Processing Unit de energie-instellingen automatisch kan aanpassen en de accuduur daardoor met 35 procent kan verlengen. Ook aanwezig zijn het Express Gate-besturingssysteem en de Smartlogon-technologie. Smartlogon kan gezichtsherkenning toepassen om een gebruiker toegang tot het systeem te geven. De N10 bevat een 10,2"-scherm, een Atom N270-cpu van Intel die op 1,6GHz loopt, intern geheugen tot 2GB, een Geforce 9300M-igp van Nvidia en een harde schijf van maximaal 320GB. Ook ondersteunt het apparaat 802.11n wifi en bluetooth 2.0 met edr, en is er een 1,3-megapixelcamera aanwezig. De optische drive is een extern exemplaar. Opvallend is dat Asus het aandurft om de N10 met Windows Vista uit te rusten. Door het gebruik van een 3cell-accu zal de notebook het niet spectaculair lang zonder stopcontact kunnen stellen.

De N20 is met zijn 12,1"-scherm iets groter dan de N10. Dit model heeft een mobiele Core 2 Duo, variërend van de P7350 tot de T9400. De N20 kan met 4GB geheugen, 3G-connectiviteit en een blu-raydrive worden uitgerust en deze kleine notebook weegt, inclusief de 3cell-accu 1,85 kilogram. De N80 en de N50 hebben respectievelijk een 14,1"- en een 15,4"-scherm met led-backlight. Beide notebooks worden met een 6cell-accu uitgerust, maar alleen de N50 wordt met een 500GB-schijf en een geïntegreerde 2-megapixelwebcam geleverd. Dit laatste model is tevens voorzien van een 'Air Ionizer', die volgens Asus niet alleen de lucht rond de gebruiker schoonhoudt, maar ook de luchtcirculatie rond de notebook-bezitter bevordert. Wanneer de N-reeks naar Nederland komt en wat de modellen gaan kosten, is niet bekend.MSI heeft tijdens de Computex-technologiebeurs zijn nieuwste Series 8-moederborden en videokaarten getoond. Het bedrijf heeft tevens een nieuwe koers uitgestippeld en zal zich met zijn Gaming- en Overclock-merken nog meer op overklokken en gamen richten.

Tijdens de Cebit-beurs in Duitsland in maart liet MSI al nieuwe Gaming-moederborden zien, maar die Series 7-moederborden waren niet Haswell-compatible. De nieuwste Series 8-moederborden onder de Gaming-vlag zijn met hun Series 8-chipset wel geschikt voor Intels nieuwe Core-cpu's van de Haswell-generatie. De Gaming-moederborden worden gekenmerkt door hun zwart met rode ontwerp met een logo met draak. Het voorlopige topmodel is de Z87-GD65 Gaming, die onder meer van een Killer-netwerkchip en Audio Boost-technologie voorzien is.MSI Z87-GD65 Om zich meer op overklokkers te kunnen richten, introduceert MSI bovendien zijn nieuwe Overclock-serie. Deze geel met zwarte moederborden komen in drie varianten. Het topmodel is de Z87 XPower, met de Z87 MPower Max als middenklasser en de Z87 MPower als instapmodel. Het XPower-moederbord heeft een 32fasige voeding en ondersteunt sli en crossfire met vier gpu's. Alle borden zijn OC Certified, wat in combinatie met robuuste componenten goede overklokresultaten mogelijk moet maken. De borden zijn voorzien van tools voor overklokkers, zoals spanningsuitleespunten, dubbele bios-chips en extra dikke pcb's.

MSI Z87 XPowerMSI Z87 MPowerMSI Z87 MPower Max
Naast de nieuwe Gaming- en Overclock-moederborden toonde MSI tevens zijn overige line-up moederborden, waaronder mitx-borden en meer mainstream-borden als de Z87-GD45. Tevens toonde het bedrijf zijn videokaart-assortiment, met onder meer de nieuwe GTX770 en R7970 Lighting-kaarten. Ook de Gaming-serie kreeg dezelfde Twin Frozr-koeling als de Lighting.Bij Overclockers's Haven is een preview online gemikt van de pas aangekondigde Crusoe processor van Transmeta. Vanwege zijn extreem laag energieverbruik is de Crusoe ideaal om in laptops en andere draagbare internet apparaatjes (Webpads bv) te planten:I am sure that very few people were disappointed with the product, as it boasts some of the most impressive specs ever to grace a CPU. It turns out that the CPU was designed for laptops only, specifically designed to balance power consumption and performance. This gives Transmeta an advantage over Intel and AMD, who usually simply modify their desktop CPUs to operate on laptops.
There are two versions of the Crusoe. The high-end model, the 5400, features a .18µ core, 128KB of on-chip L1 cache, 256k of L2 cache, and a die size of 73mm². The 5400 operates at an unheard of 700MHz! The economy model (targeted for internet appliances and ultra-light notebooks), the 3120, utilizes a .22µ core, 96k of on-chip L1 cache, NO L2 cache, and a die size of 77mm². The 3120 will run at 400MHz.

BartMan stuurde een link naar 404 waar wat info te vinden is over een nieuw type brandstofcel in ontwikkeling door Motorola, die over een kleine 5 jaar de gewone batterij in o.a. laptops zou moeten vervangen. Volgens wetenschappers zou de cel namelijk 10 keer langer blijven werken dan de oplaadbare batterijen:Chipfabrikant Motorola, tevens een van ’s werelds grootste fabrikanten van mobiele telefoons, heeft een nieuw type brandstofcel ontwikkeld dat in de toekomst batterijen van bijvoorbeeld laptops zal gaan vervangen. Volgens de wetenschappers van het in Los Alomos gevestigde bedrijfslaboratorium zou de cel 10 keer langer blijven werken dan de oplaadbare batterijen die op dit moment worden gebruikt. De brandstofcel maakt gebruik van hetzelfde goedkope vloeibare methanol dat ook in ruitensproeiers wordt gebruikt. Een laptop die met de nieuwe vinding is uitgerust kan 20 uur achter elkaar aan blijven. De lengte van de cel, die qua vorm nog het meeste doet denken aan een vulpencartridge, bedraagt ongeveer een inch en de dikte een tiende inch. In een telefonisch interview liet het hoofd van de ontwikkelafdeling van Motorola weten dat het nog wel drie tot vijf jaar zal duren voordat het produkt daadwerkelijk in de winkels ligt.

HP heeft in Taiwan zijn eerste dvd-branders die uitgerust zijn met de LightScribe-technologie aangekondigd. Het gaat hierbij om 16x-branders die dual layer-schijfjes niet alleen met data, maar nu dus ook met een afbeelding kunnen beschrijven. De branders zullen in de Pavilion W1268tw en de Pavilion W1266tw geïntroduceerd worden op de Taiwanese markt, maar in de toekomst zullen alle dvd-branders in HP-desktops en -laptops van LightScribe-technologie voorzien zijn. De aangekondigde systemen zullen respectievelijk 1.248 dollar en 1.001 dollar kosten. Voor het schrijven van een afbeelding op de bovenkant van het schijfje moeten wel speciale media gebruikt worden. Vooralsnog worden deze geproduceerd door CMC Magnetics en Mitsubishi Chemical, maar binnenkort zullen andere licentiehouders naar buiten komen met hun producten, aldus HP. Of de branders inderdaad door BenQ en Lite-On geproduceerd worden, zoals andere fabrikanten vorige week lieten weten, werd niet vermeld.

The Inquirer meldt dat nVidia op 1 februari de nVidia GeForce 6600 Go uit zal brengen. Deze GPU van nVidia wordt, wat ook uit het typenummer is op te maken, gepositioneerd tussen de GeForce 6200 Go en de GeForce 6800 Go. Hiermee zal nVidia naar verwachting de aanval in gaan zetten op ATi, die momenteel de markt waarin de 6600 Go moet gaan opereren, domineert. ATi heeft namelijk al sinds geruime tijd de X600 en X700 in de mainstream markt. De GeForce 6600 Go maakt gebruik van de PCI Express bus. Tijdens het Intel Developer Forum, eind vorig jaar, werd de nVidia GeForce 6600 Go al gespot, en werden er ook benchmarks gedraait op een laptop die met deze videochip was uitgerust.Op kerstavond heeft Linus Torvalds Linux-kernel met versienummer 2.6.28 vrijgegeven. De vijfde kernelrelease van dit jaar moet de grafische prestaties verbeteren en biedt ondersteuning voor het ext4-bestandssysteem en wireless usb.Tux viert kerst met nieuwe kernelDe integratie van het bestandssysteem ext4, waar gedurende het jaar nog druk aan is gesleuteld, heeft met de release van de kersverse kernel definitief het stempel 'stabiel' meegekregen. Daarmee zijn alle waarschuwingen dat ext4 alleen voor testdoeleinden geschikt was, uit de code verwijderd. Het ext4-bestandssysteem kan met grotere partities en bestanden overweg dan zijn voorganger ext3 en belooft tevens verbeterde prestaties. Ondertussen wordt er onder leiding van Oracle-ontwikkelaar Chris Mason gewerkt aan de ontwikkeling van Btrfs gewerkt, een mogelijke kandidaat voor de opvolging van ext4.

Kernelversie 2.6.28 heeft nu ook de beschikking over de GEM-geheugenmanager. Deze manager zou het beheer van het beschikbare videogeheugen beter weten te stroomlijnen, waardoor de grafische prestaties van Linux zouden verbeteren. Om het energieverbruik van laptops te reduceren, zijn de vertical blanking routines van het video driver subsystem herschreven. Verder is ondersteuning voor wireless usb, een standaard voor draadloze communicatie tussen pc en randapparatuur, aan de kernel toegevoegd.Daarnaast is een groot aantal drivers vernieuwd of verbeterd. Onder andere de touchpads van Elantech, die op veel Eee PC's zijn terug te vinden, en de Atheros L2 wifi-chip worden nu volledig ondersteund. Inmiddels is de broncode van de Linux-kernel gegroeid tot meer dan tien miljoen regels. Alle veranderingen ten opzichte van kernel 2.6.27 zijn terug te vinden in een gedetailleerde changelog. Naar verwachting zal de nieuwe kernel snel zijn weg vinden naar de diverse grote distributies.Informatie die uit bestanden uit de krochten van een Macbook Pro werden opgediept, zouden hinten naar het gebruik van een Nvidia-chipset voor de volgende generatie iMacs en Mac Mini. Deze chipset gebruikt Apple ook in zijn Macbooks.

Les commentaires sont fermés.