Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

 • Batterij HP OmniBook XE2

  Het ips-paneel op deze Toshiba Satellite Click Mini is van goede kwaliteit, een fijne verassing natuurlijk aangezien je dit niet zonder meer mag verwachten van een budget-computer. Doordat er gebruik gemaakt is van een goed ips-paneel zijn zaken zoals kijkhoeken, contrast, kleurweergave en schermhelderheid allen netjes verzorgd. Het scherm biedt voldoende helderheid om in feller verlichte omgevingen mee te werken, kleuren worden natuurlijk weergegeven en vanuit alle normale hoeken kan comfortabel naar het scherm gekeken worden.Het dock is voorzien van een standaard QWERTY lay-out maar wordt natuurlijk beperkt door het formaat van de tablet. Dit betekent dat je niet over een 100 procent volledig toetsenbord beschikt als het gaat om om het formaat. Het is dus even wennen aan dit toetsenbord met iets kleinere toetsen. Naast kleine toetsen is er ook een klein muisvlak aanwezig. Helaas doet het muisvlak niets om te breken met de traditie van tegenvallende muisvlakken op Windows-machines, en het kleine formaat maakt het hier al helemaal niet makkelijker.

  Deze Toshiba Satellite Click Mini is voorzien van een microHDMI-uitgang voor koppeling met een extern display, een microUSB-poort en een microSD-kaartlezer. Voor draadloze communicatie is WiFi 802.11 b/g/n en Bluetooth 4.0 aanwezig. Er is helaas geen ondersteuning voor WiFi netwerken op het 5Ghz spectrum. Het keyboard dock is uitgerust met een volwaardige USB 2.0-poort en een volwaardige SD-kaartlezer.De zijden zijn voorzien van stereospeakers met Dolby digital Plus. Er is niet gek veel te zeggen over de speakers op deze tablet. De kleine speakers leveren precies wat je mag verwachten van kleine speakertjes. Hoewel er een redelijk volume haalbaar is moet je het verder doen met een wat blikkerig geluid, waar vooral detail mist in het hoge en lage spectrum. Voor een simpele video of presentatie prima maar een film kijken kun je beter doen met een externe speaker of koptelefoon.

  Aan de achterkant van de tablet vinden we een 5 megapixel camera terug, en aan de voorzijde een 2 megapixel webcam. Vooral de webcam is een onderdeel dat je regelmatig zult gebruiken voor videogesprekken, en het is dan ook goed nieuws dat het cameraatje heel aardig zijn rol vervult. Niets bijzonderders maar je ziet er via deze goedkopere Toshiba Satellite Click Mini net zo goed (of slecht) uit als op systemen die een hoop meer kosten (ahum, Macbook 12″).De camera aan de achterkant is met tweenenhalf keer zoveel pixels helaas niet tweeeneenhalf keer zo indrukwekkend. Het is een heel aardige simpele camera en vooral handig voor het inscannen van documenten en bonnetjes (daar is Windows standaard al mooi voor uitgerust), maar heel veel meer toepassingen dan dat zie ik niet echt voor deze Toshiba Satellite Click Mini. De foto’s die gemaakt worden missen contrast, komen wat flets over en missen vooral veel detail.In combinatie met het toetsenborddock kun je volgens Toshiba 16 uur aan het werk met de Satellite Click Mini. In mijn ervaring is het toch iets minder, maar ruim 12 uur is te doen. En dat is dus meer dan genoeg voor dag werk. Zolang je de Click iedere dag oplaadt heb je dus niets te vrezen op het gebied van accuduur. Top! Als je de tablet zonder dock gebruikt is er natuurlijk wel iets van een penalty, en zul je op een uurtje of 4 minder accuduur moeten rekenen.

  De Toshiba Satellite Click Mini wordt geleverd met Windows 8 maar natuurlijk kun je direct updaten naar Windows 10. Je hebt hier ruim de tijd voor, want de update is gratis zolang je dat binnen het eerste jaar doet. De update neemt overigens een hoop tijd in beslag, dus hou er rekening mee dat je en hele dag uit moet trekken voor het constant klikken op allerlei dialoog-boxjes en aanverwante updatevragen.Windows is natuurlijk geen besturingssysteem dat een introductie nodig heeft. Toch is er de afgelopen jaren een hoop veranderd, veranderingen waar niet iedereen gecharmeerd van was. De grootste veranderingen vonden plaatst in Windows 8. Het nieuwe Windows 10 (jaja, 9 is overgeslagen omdat het een ongeluksgetal is voor Aziatische landen) brengt een een hoop van de veranderingen weer wat terug richting het “oude Windows”. Natuurlijk vind je op TabletsMagazine alles wat je moet weten over Windows 10; een goed begin is het artikel met een vergelijkbare naam: Windows 10 tablets, smartphones en tablets: Alles dat je moet weten.

  De netbook is zo’n beetje de categoriecomputer met de slechtste reputatie. De netbook is dan ook zo goed uit gestorven, of op z’n minst geëvolueerd naar de hybride tablet-laptop combinaties die we nu zoveel zien. Zeker in combinatie met het toestenbord oogt en voelt de Toshiba Satellite Click Mini nog wel als een netbook en moet het ding dus de reputatie van de netbook te boven komen. Dit lukt maar deels, want de grootste nadelen zijn niet opeens magisch opgelost. 8.9-inch blijft gewoon wat klein voor een scherm van een ‘echte’ computer, en een toetsenbord dat binnen de beperkingen van zo’n klein scherm past vergt ook de nodige aanpassingen.Windows 10 heeft echter een prima tabletmodus (die opeens weer gewoon verdacht veel Windows 8 van het systeem maakt) en in die hoedanigheid is het een prima systeem. De Wifi-verbinding is niet de meest snelle en kan zorgen voor een paar frustraties, maar in heel veel meer situaties dan wat langer wachten tot een update gedownload is of de Netflix-stream start resulteert dat nu ook weer niet.

  Dit is een computertje dat zicht prima leent als tweede computer in een huishouden. Prima ook voor mensen die veel op reis zijn met bijvoorbeeld een caravan, daar komt bijvoorbeeld de HDMI-uitgang goed te pas (heb ik me laten vertellen). In een thuissituatie is het gewoon prima om hierop even snel je e-mail te verwerken, op social media je ding te doen en als het nodig is dan kan je ook nog echt werk verzetten. Natuurlijk mogen we ook de student niet vergeten die met dit apparaat een compacte en veelzijdige laptop meeneemt voor de basistaken en daarbij een prima accuduur krijgt.De Toshiba Satellite Click Mini doet heel aardig dienst als kleine en lichte computer, en zolang je een takenpakket dat bij het formaat past hebt voor de Click dan loop je niet gauw tegen beperkingen op. Toch mag je zeker niet denken dat dit een snelle computer is waar ‘alles mee kunt’, koop dit apparaat niet als je ambities hebt voor fotobewerking of het spelen van games. Wil je gewoon een simpele laptop voor het browsen op het internet, e-mail verwerking, het aanmaken van documenten of spreadsheets en wat social media dan is deze Toshiba Satellite Click Mini een heel aardige optie.

  Voor zo’n 300 euro krijg je van deze Toshiba Satellite Click Mini best veel waar voor je geld terug. Het is niet alleen een tablet maar ook een kleine laptop, eentje die wel verdacht veel weg heeft van een netbook maar dan wel eentje met een fijn modern besturingssysteem en een goed scherm. Als eerste tablet of als tweede computer zijn we fan van deze keuze, als enige echte laptop doe je er wat ons betreft verstandig aan om een groter en krachtiger systeem te overwegen.De Acer Aspire Switch 12 is beschikbaar in een 60GB of 128GB Wifi-versie en draait op Windows 8.1. Verder beschikt de tablet over een 12.5-inch ips lcd display met Full HD-resolutie, usb- en hdmi-poorten, een Intel Core M-processor en een keyboard dock.
  Na de introductie van de 10.1-inch Aspire Switch 10 en de 11.6-inch Aspire Switch 11 komt Acer in november 2014 met de 12.5-inch Aspire Switch 12. Net als zijn kleinere broers is dit model een zogenaamde hybride tablet, wat inhoudt dat de tablet samen met keyboard dock dienst kan doen als desktop of laptop. Het model draait op Windows 8.1-software, komt met een compleet nieuw design en beschikt over een Intel Core M-processor. Op deze pagina vind je alle prijzen, specificaties en features van de Acer Aspire Switch 12.

  De Acer Aspire Switch 12 is met een formaat van 12.5-inch het grootste model uit de serie. Het display is voorzien van de ips lcd-techniek voor een hoge helderheid en wijde kijkhoeken, beschikt over de Zero Air Gap-technologie voor het verminderen van reflecties en is uitgerust met een 1.920 bij 1.080 pixels resolutie. Ook is het scherm voorzien van een active digitizer die alleen in combinatie met de Active Pen van Acer werkt. Standaard wordt er een capactieve stylus met dit model geleverd.Onder de motorkap zien we een Intel Core M-processor met een kloksnelheid van 2GHz terug, vergezeld door 4GB aan werkgeheugen en 60GB of 128GB aan opslaggeheugen dat met een microSD-kaart uitgebreid kan worden. Ook is het apparaat voorzien van WiFi en Bluetooth 4.0 voor draadloze communicatie, een webcam aan de voorzijde, een camera aan de achterzijde, een usb 2.0- e een usb 3.0-poort, een microHDMI-poort en een batterijduur die volgens de fabrikant op 8 uur ligt.Het keyboard dock is voorzien van een volledig QWERTY-keyboard maar komt zonder trackpad. Het dock wordt middels magneten met de standaard, welke aan de tablet gekoppeld zit, verbonden. In deze standaard zitten ook twee stereospeakers verwerkt. Het keyboard communiceert draadloos met de tablet middels Bluetooth.

  De Acer Aspire Switch 12 draait op Windows 8.1-software, de op het moment van schrijven meest recente versie van Windows 8. Deze versie biedt toegang tot zowel de desktopinterface als de touch-interface. Acer levert zelf wat zelf ontwikkelde apps als Acer Cloud mee.Het design is één van de belangrijkste onderdelen van de Acer Aspire Switch 12. Het is namelijk een hybride laptop/tablet, wat inhoudt dat het display op een keyboard dock aangesloten kan worden. Dankzij de magnetische koppeling kan de tablet zonder sluiting met het dock gekoppeld worden. In tegenstelling tot de eerdere Aspire Switch modellen beschikt de tablet over een eigen standaard waarop het dock aangesloten kan worden. De standaard maakt het echter ook mogelijk om de tablet zelf in verschillende hoeken op een tafel of bureau te zetten.

  Acer heeft vier modi voor het gebruik van de Aspire Switch 10 verzonnen; notebook, tablet, display en tent.Notebook modus – als volledig functionerende notebook PC met toetsenbord en touchpad op normaal formaat voor comfortabel typen en productief werken.
  Tablet modus – als een tablet voor surfen op internet, films kijken en alles bij de hand hebben.
  Desktop modus – als een monitor in een hoek op je bureau, met het keyboard los voor je.
  Display modus – gebruik het scherm om content te bekijken, zoals een presentatie tijdens vergaderingen of deel foto’s met vrienden.
  Tent modus – voor het kijken van films in kleine ruimtes, zoals in een vliegtuig tijdens het reizen of aan een koffietafeltje.

  1. http://blogsinn.com/?w=dovendosi
  2. http://yaplog.jp/dovendosi/
  3. http://retrouve3.blog.wox.cc/
 • ASUS ZenBook UX31A Battery

  Lenovo also outfitted both machines with certain power management features that can extend the life of the battery when it's left with around 90 minutes of power. Even further, people shouldn't see any significant difference in battery usage among the three core processors--the i3, i5, and i7. The battery life itself was tested using the MobileMark 2007 benchmark, according to Taylor, and was done on units with solid state drives and with the power management features turned on.Consumers eyeing the convertible have a choice of two types of displays. A multitouch screen allows input through both fingers and digital pen, while a special outdoor panel is designed for mobile workers who need to use the tablet outside. The outdoor panel doesn't offer the finger touch option but instead is optimized to reflect light so the screen is visible even in bright sunlight. It also uses Corning's Gorilla glass, which is more durable and scratch-resistant than other types of glass panels. Both panels also offer in-plane switching, which provides a better view of the screen from wider angles.

  Like other convertibles, the X220 transforms from a notebook into a tablet by rotating the display and pushing it onto the keyboard. Lenovo wanted to give both the tablet and the notebook a cleaner look and feel, Taylor said. So the old-style latches that lock the lid onto the base have been jettisoned in favor of a latchless design. Using a new pinching mechanism, the lid automatically closes shut when it comes close to the keyboard. This new design also helped Lenovo bump up the size of the touch pad by 45 percent.The touch pad itself now offers a buttonless design. Instead of clicking on the older-style bottom buttons, users can tap on the touch pad to trigger the left and right button actions. And using a multitouch design, the touch pad accepts various gestures, such as two-finger swipes to scroll up and down the screen.

  Surprisingly, though, the tablet and the notebook offer VGA and DisplayPort ports, but no DVI or HDMI connections.You could argue that it's a natural evolution of technology, though. Intel's been brewing towards such a goal for many years -- decent performance in a low power chip. As more and more moves off the chipset and onto the CPU, thermals can be managed more efficiently, and interconnects suffer less bandwidth issues. With the tag team of USB 3.0 and Thunderbolt coming into view, the need for multiple ports shrinks dramatically, too.Of course, the Airs have had Intel chips in them from the beginning, making us wonder if Apple had a timed, exclusive deal with Intel that prevented Windows competitors getting on board in the same price range. Or maybe they were just too obsessed with netbooks to care.Speculation aside, the Air competitors are now here, with contenders from Asus, Acer and Toshiba in the market. HP's Folio 13 is expected to arrive some time in December, but there's no word yet as to when Lenovo's U330s will hit our shores.

  While the new laptops are interesting, vendors have decided not to play -- for now. Speculation is that most are waiting for a technology revision, to bring down costs and improve the profit margin.Sony hasn't announced anything, but Intel thinks it will. Fujitsu has no plans to jump in for this generation. Dell is staying oddly silent, but rumours persist. Samsung has thin laptops, but it's not bandying the phrase "ultrabook" anywhere and the price is still at a premium. MSI has thin laptops, but they're too heavy to get the ultrabook label. Should this be a warning sign? Do the current crop of ultrabooks hold a candle to the MacBook Air, or are they still playing catch up? Our competitors this time are the Asus ZenBook UX 21 and UX31, the Toshiba Satellite Z830 and the Acer Aspire S3.A warning going in: this isn't the place for operating system holy wars. If you like Windows, great, stick with it. If OS X is your thing, by all means keep using it. If you've got an open mind though, carry on...Toshiba's entrant shows a scary amount of flex in its screen, and the laptop itself feels a little fragile, too, much like its Portege R series. Despite our concerns, it survived quite a few weeks of punishment being tossed in a bag and carried between home and work.

  Despite Acer's Aspire S3 having a magnesium/aluminium frame, the chassis skin feels like it's plastic and flexes like it, too. To add insult to injury, the dull grey that Acer has chosen simply inspires boredom.Many have tried to copy Apple's touch pad on the Windows side, and for reasons that probably involve patents, have failed repeatedly. Its combination of gestures tightly integrated with the operating system make going back to a Windows pad feel clunky. A splaying of fingers shows the desktop, swiping two fingers scrolls, swiping four fingers up shows Mission Control (app and virtual desktop switching), tapping two fingers simultaneously acts as right-click -- there's a whole lot more, and it makes application management so much friendlier. Sickening promo music aside, the video below shows the depth of what one touch pad can do.Only recently has multi-touch become reliable on Windows laptops, with older models getting confused between pinch to zoom and rotate functions. Synaptics and Elantech have mostly sorted the problem now, although what gestures you get will depend on what driver you use, rather than the hardware involved.

  Out of all the ultrabooks, Acer's Elantech pad on the Aspire S3 is the best, offering the most configurability and smooth action. Asus' is by far the worst; almost bad enough by itself to recommend you stay away from the laptop. It's made by a manufacturer called Sentelic, whose hallmarks include awful drivers (if your laptop maker provides them -- Sentelic doesn't make them available on its site), skittish response and terribly unreliable multi-touch gestures.On the keyboard side, only Toshiba and Apple offer backlit keyboards. All provide decent typing experiences except the Asus, where the keyboard is bad enough that it drops letters when typing. Toshiba's keyboard flexes slightly while typing but doesn't seem to impact on speed, while Acer's is your everyday, standard keyboard.Most laptops use TN screens, and there's no exception to the contenders here. This means comparatively poor viewing angles to competing technologies like IPS, but it's worth saying that there are varying qualities within the TN field itself.

  Asus' UX21 has a bad TN screen. Its vertical viewing angles are so shallow that if you filled the screen with one colour, it would be a different colour at the top than the bottom. We found ourselves constantly adjusting the screen, trying to get the optimum angle, but never getting there.The UX31 is a different kettle of fish. Maybe it's a size thing, but we found the optimal viewing angle easier to hit. It also has a fantastic resolution of 1600x900 -- the MacBook Air 13 trailing at 1440x900, and everything else using the ubiquitous and annoying 1366x768 resolution.We say annoying because even today there are user interfaces that expect a larger vertical resolution than 768 pixels -- Adobe's save-to-web interface in Photoshop, for example, runs off screen, hiding the OK and cancel buttons. One could validly argue this is Adobe's problem, but it's a shame that resolutions have reduced rather than increased over the years.Toshiba's screen has better viewing angles than most, but its colours are overly saturated, leading to a disconcerting colour shift. This will only be obvious to most consumers if they place two laptops side by side, and will unlikely annoy anyone but designers and those who use colour critical applications.

  The Aspire S3 has an acceptable screen, while Apple uses a high-quality TN screen in both its 11- and 13-inch models. The Air also features an ambient light sensor that dynamically changes screen brightness depending on your surrounds -- a battery-saving feature missing from its competitors.Apple has an interesting advantage in Handbrake, with the much faster Asus ZenBook UX31 managing to only just nestle between both of Cupertino's contenders. We can only assume OS X-level optimisations. Still, at performing the same task, the MacBook Airs are incredibly efficient.The advantage carries to iTunes, which, as it's Apple software, should be no surprise. iTunes on Windows has always been a comparatively sluggish performer, with the Asus offerings only keeping pace by pure virtue of being faster. From an efficiency view, Apple still takes the cake.Here's where it gets interesting -- it seems Windows machines have the advantage with Photoshop, especially under heavy load. Even the hard-drive-equipped Acer outperforms both MacBooks by a significant margin.

  Despite the MacBooks having big advantages in both Handbrake and iTunes, when we start using them to encode simultaneously another picture emerges. Asus' higher specced hardware allows it to create quite the lead here.Running a 720p H.264 video with the screen at full brightness is our heavy battery test, with everything on the list being capable of watching at least one movie before dying (Lord of the Rings Extended Editions excluded).Our light battery test sets the screen at 40 per cent brightness, and browses websites until battery exhaustion. When taking both into account, you can get a good idea of how long a battery may last under a mix of conditions.Acer aside, the 13-inch laptops have a clear advantage over the 11-inch competitors, purely down to being able to hold bigger batteries.

  The Toshiba Qosmio X770 is aimed squarely at the gamer in you, with an angry design sure to send hordes of schoolboys dizzy with sugar-fuelled excitement. It's packing a quad-core Intel Core i7 processor and 8GB of RAM, as well as an Nvidia GeForce GTX 560M graphics card to really power through the polygons.It's available now from most retailers for around £1,500, although at the time of writing you can find it on Amazon for £1,400.If you're after a super-light little laptop to slide into a case and take on your travels, the X770 isn't going to be high on your wish-list. Make no mistake about it; this thing is enormous. With a width of 413mm and a depth of 274mm, it's big enough to dominate most of your desk and will undoubtedly need to be carried in a suitcase, rather than a bag.The X770's weight -- 3.4kg -- means that you'll probably need to get a burly friend to help you carry it too, unless you've recently been on a strict regime of back exercises and bull hormones. At 28mm, it's not the thickest laptop we've ever set eyes on, but it hardly qualifies as slim. Even worse, the battery bulges out at the back like a punch-related swelling.

  1. http://akkusmarkt.bravesites.com/
  2. http://akkusmarkt.blogs.lalibre.be/
  3. http://oowerusern.top-depart.com/

  Lire la suite

 • Akku Lenovo 43R9256

  Mit seinem Akku soll das Toughbook CF-29 bis zu acht Stunden durchhalten, zum Vorgänger hat sich in dieser Hinsicht trotz der besseren Ausstattung also nichts geändert. Die Abmessungen von etwa 30 x 6 x x 27 cm (ohne herausragende Elemente) und das Gewicht von 3,6 kg kommen nicht von ungefähr: Das magnesiumlegierte Gehäuse der alten und neuen CF-29-Geräte soll in Bezug auf Vibrations- und Stoßfestigkeit auch militärischen Anforderungen (MIL-STD 810F) gerecht werden - unter anderem auf Grund eines 32 mm dicken, ausgeschäumten Festplattengehäuses. Einen Aufprall aus einer Höhe von 90 cm soll auch das neue CF-29 ohne Probleme überstehen.Durch eine wasserdichte Schicht mit flexiblem Elastomer sollen die Fugenverbindungen und Außenabdeckungen wie beim vorherigen CF-29 versiegelt sein, der Staub- und Wasserschutz soll dem Standard IP54 gerecht werden. Eine Festplattenheizung soll den Betrieb bei extrem niedrigen Temperaturen von bis zu -20 Grad Celsius ermöglichen. Damit sich das Gehäuse in warmer Umgebung nicht zu sehr aufheizt, helfen eine reflektierende silberne Lackierung und das interne thermische Leitungssystem des Geräts.

  Das aufgewertete CF-29 ist ab Oktober 2005 für rund 5200,- Euro erhältlich. Als Betriebssystem ist Windows XP Professional installiert.Ebenfalls überarbeitet wurde das 2,1 kg wiegende Convertible-Geräte CF-18 - auch hier ist die wichtigste Neuerung der mit 500 cd/qm deutlich leuchtstärkere Touchscreen. Das 10,4-Zoll-XGA-LCD lässt sich drehen und umklappen, so dass aus dem Notebook auch ein Tablet-PC werden kann. Auch beim neuen CF-18 wurde die Akkulaufzeit trotz schnellerem ULV-Pentium-M (1,2 statt 1,1 GHz), dem Wechsel zum 915GMS-Chipsatz und zu DDR2-SDRAM beibehalten: bis zu 8,5 Stunden ununterbrochene Betriebsdauer sollen möglich sein. Ein SD-Card-Steckplatz kam auch hier neu hinzu, während die Festplatte bei 60 GByte bleibt und WLAN, Bluetooth und Ethernet wie beim Vorgänger von Hause aus dabei sind. Zum Speicherausbau wurde nichts verkündet, er dürfte bei 512 MByte geblieben sein.... auch als Version mit Stiftsteuerung Das CF-18 wird wie bisher außerdem noch in der elektromagnetischen Digitizer-Ausführung inkl. Stiftbedienung erhältlich sein. Während die Touchscreen-Modelle mit Windows XP Professional ausgeliefert werden, liegt der CF-18-Digitizer-Ausführung die mit Handschriftenerkennung ausgestattete Windows XP Tablet PC-Edition bei.

  Die Preisangaben von Panasonic waren, ohne entsprechend gekennzeichnet zu sein, nicht inklusive Mehrwertsteuer angegeben. Die Preisangaben in der Meldung wurden nun angepasst und enthalten nun die Mehrwertsteuer.Von Apples kleinstem Musikplayer, der weniger als sieben Millimeter dünn ist, gibt es noch kaum Testgeräte. Dennoch hatte Golem.de Gelegenheit, sich den iPod nano und sein Zubehör auf einer Apple-Veranstaltung in München bereits anzusehen. Auch einige interessante technische Details gab es zu erfahren. iPod nano Das geringe Gewicht von 42,5 Gramm merkt man dem iPod nano an - er liegt dank der abgerundeten Kanten angenehem in der Hand und wirkt dabei sogar noch leichter. Das könnte er auch sein, denn die Rückseite ist wie bei den großen Brüdern aus Edelstahl. Ohne den Blechdeckel ginge aber das Wertigkeitsgefühl verloren, meinte Apple in München - und auch die Möglichkeit, ihn bei direkter Bestellung bei Apple kostenlos gravieren zu lassen. Die Bedienung, eines der Erfolgsgeheimnisse der iPods, erfolgt auch beim nano über das bewährte "Click Wheel". Nur die mittlere Taste weist einen spürbaren Druckpunkt auf, die runde Sensorfläche darum dient zum schnellen Scrollen oder zur Regulierung der Lautstärke. Bei der Vorstellung des Produkts kamen auch Personen nach zwei Minuten damit zurecht, die noch nie einen iPod in der Hand hatten.

  Fast ein Schminkspiegel Einzig die verschiedenen Modi des Click Wheel, etwa wenn die Lautstärkeanzeige bei Wiedergabe nicht sichtbar ist, bedurften eines erklärenden Satzes. Für routinierte iPod-Benutzer mit großen Händen wirkt der Steuerkranz mit seinen etwa drei Zentimetern Durchmesser etwas fummelig - es will feinfühlend bedient werden, woran man sich aber schnell gewöhnt, da man den Daumen ohnehin nur mit der Kante aufsetzen kann, wenn man das Gerät in der Hand hält.Anders als beim iPod mini ist beim nano die Kopfhörerbuchse an der Unterseite angebracht. Das ist unpraktisch, wenn man den Player beispielsweise in das urspünglich für Wechselgeld vorgesehene Fach einer Jeans stecken will, wie das nebenstehende Bild es zeigt. Nützlich ist die Positionierung der Buchse aber für die optionalen "Lanyard"-Kopfhörer. Dann baumelt der Player kopfüber am Hals des Benutzers und das Display bleibt lesbar.

  Nicht zu dick Für das Lanyard verlangt Apple aber 39,- Euro extra. Es verfügt auf den ersten Blick über dieselben Kopfhörer-Treiber wie beim mitgelieferten Hörer. Bei diesem ist der Stecker so dünn ausgefallen, dass der nano auch flach auf dem Tisch liegen kann - leider ist der Stecker aber nicht gewinkelt, so dass ein Verschleiß des meist abgeknickten Kabels beim Tragen in der Jackentasche programmiert ist. Andere gewinkelte Stecker, etwa der des zum Test ebenfalls eingesetzten "The Plug" von Koss, tragen am iPod nano deutlich auf.Dennoch gefiel der Klang der einfach wirkenden Serienhörer. Sie entwickeln einen beachtlichen Pegel, neigen jedoch auch bei den Werkseinstellungen des Equalizers wie etwa "Rock" oder "Dance" bei hohen Lautstärken zum Verzerren des Bassbereichs. Solche Klangattacken sollte man kleinen Hörern aber ohnehin nicht lange zumuten, sonst sind die Treiber schnell durchgebrannt. Auch bei abgeschaltetem EQ klang der iPod nano recht bassstark.Markenzeichen: Der weiße Kopfhörer Diese vermutlich ab Werk vorgenommene Anhebung der Tiefen zeigte sich auch mit dem "The Plug" von Koss. Mit diesem Hörer zeichnete der nano das Klangbild noch luftiger, typische MP3-Artefakte wie klingelnde Höhen bei ungeeigneten EQ-Einstellungen kitzelte dieser Hörer aber auch deutlich heraus. Durch die laute Umgebung, kurze Testzeit und die von Apple aufgespielten Songs auf den Playern war eine endgültige Beurteilung des Klangs nicht möglich. Doch auch unter diesen Bedingungen war der iPod nano einfachen MP3-Playern, wie sie schon unter 40,- Euro zu haben sind, meilenweit überlegen und überzeugte nicht nur durch hohe Lautstärke, sondern auch einen gleichbleibenden Klang über den gesamten Lautstärkebereich.

  Neben den Lanyards ist wohl das Dock für den iPod nano für 39,- Euro das interessanteste Zubehör. Der Schreibtisch-Aufsteller schleift im Wesentlichen nur den iPod-Port des Players durch und bietet einen zusätzlichen Line-Ausgang. Die verbreitete Praxis, MP3-Player über den Kopfhörerausgang an Verstärker anzuschließen, ist klanglich minderwertig. Doch auch dafür scheint der Preis des Dock überzogen. Es macht sich aber schick auf dem Schreibtisch, belegt weniger Raum als eine Visitenkarte und steht stabil.Dock mit Line-Ausgang Da Apple keine Tasche für den nano mitliefert, ist man auch hier auf Zubehör angewiesen - nicht nur zum Schutz vor Kratzern: Auf den hochglanzpolierten Oberflächen des nano wird jeder Fingerabdruck sofort sichtbar. Die fünf in Anspielung auf jüngste Forschung "nano Tubes" genannten Gummihüllen gibt es nur gemeinsam zu kaufen, sie kosten 29,- Euro. Die von einigen Anwesenden auch als iPod-Kondome betitelten Tubes sitzen bombenfest und sollten den Player auch bei einem Sturz auf harten Untergrund schützen. Sie reflektieren grelles Licht recht stark, wie die geblitzte Aufnahme belegt.

  Tube-Steckhüllen reflektieren stark Das gilt auch für den Ring um das Click Wheel, den Apple - nomen est omen - auf dem "Armband" angebracht hat. Er soll für ein bisschen mehr Sicherheit beim Joggen dienen. Das in fünf Farben erhältliche Band (Grau, Blau, Grün, Pink, Rot) wirkt belastbar, hat einen Klettverschluss mit groben Krallen, was der Lebensdauer dient - aber auch einen stolzen Preis von 29,- Euro je Stück.Bei der für die kleinen ipods neuen Funktion des Bilderbetrachtens legte der nano eine Geschwindigkeit von unter etwa einer halben Sekunde beim Wechsel der Motive vor. Kein Wunder: iTunes rechnet die Bilder beim Übertragen auf den Player automatisch auf die Größe des Displays von 176 x 132 Punkten herunter. Nicht ins Format passende Bilder werden mit Balken dargestellt, ein Zoomen auf dem 1,5-Zoll-Display ist nicht möglich. So bleibt die Funktion trotz der hohen Farbtiefe von 65.535 Farbtönen nur nettes Beiwerk: So manches Handy-Display ist größer und eignet sich besser als digitales Taschenalbum. Schade eigentlich, das Display des iPod ist scharf und recht leuchtstark.

  Mäuse-Album Apples iPod-Produktmanagerin Danika Cleary bestätigte im Rahmen der Veranstaltung, dass auch beim iPod nano der Akku fest eingebaut ist - ein Kritikpunkt, von dem Apple seit dem ersten iPod nicht abrückt. Laut Cleary soll es aber auch wie bei den bisherigen Produkten ein Akku-Austauschprogramm geben. Die Kosten für eine neue Zelle sollen dabei "dem Produkt angepasst werden". Einen konkreten Betrag wollte die Managerin nicht nennen, ließ sich aber zumindest auf "unter 100 Euro" ein. Im Vergleich mit Handys oder Digitalkameras scheinen da aber eher weniger als 50,- Euro vertretbar - 100 Euro für einen neuen nano-Akku würden beim 2-GByte-Modell der Hälfte des Kaufpreises entsprechen.Dabei sollte man aber bedenken, dass bei der von Apple versprochenen Laufzeit von 14 Stunden der Akku des iPod nano weit weniger schnell abgenutzt sein dürfte als etwa der eines Handys. Dennoch altern Lithium-Ionen-Zellen und spätestens nach fünf Jahren hat sich die Kapazität bei den meisten Akkus halbiert. Doch ob des Schnuckelfaktors neuer Apple-Produkte werden sich viele trendbewusste Käufer dann ohnehin nach dem aktuellen Modell umsehen. [von Nico Ernst]

  Ricoh stellt mit der Caplio R3 eine neue Digital-Kompaktkamera vor, die sich vor allem durch ein doppelt einziehbares, 7,1faches Zoom-Objektiv mit einem Brennweitenbereich von 28 bis 200 mm (beim Kleinbildformat) und eine Bildstabilisierungsfunktion auszeichnet. Ricoh Caplio R3Im Transportzustand ist die Kamera dabei nur 26 mm dick. Auf der Kamera-Rückseite prangt ein 2,5-Zoll-LCD-Monitor mit 114.000 Pixeln Auflösung. Die Anfangsblendenöffnungen liegen bei F3,3 im Weitwinkel und F4,8 im Telebereich. Der CCD-Bildsensor bietet eine Auflösung von 5,13 Megapixeln. Erspürt die Kamera-Elektronik Verwackelungen, verschiebt die Bildstabilisierungsfunktion den CCD-Bildsensor in entgegengesetzter Richtung, um der Verwacklung entgegenzuwirken.

  1. http://fasophiafrance.wix.com/akkusmarkt#!blog1/c18a7
  2. http://delicado.microblr.com/
  3. http://support.viralsmods.com/blog/main/1997479/

  Lire la suite