Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

Batterij SAMSUNG AA-PLPN6LS

Hoewel de resolutie en het scherm fantastisch mooi zijn, is het wel zo dat je op de laptop beter een film kunt kijken dan dat je er op kunt werken. Niet dat je niet op de Yoga 900 zou kunnen werken, maar de ratio 16:9 maakt hem, ten opzichte van 3:2, meer geschikt als multimedia-apparaat. Vooral om 3:2 gebruikers minder laat scrollen tijdens het werk en 16:9 in dat opzicht iets te nauw kan aanvoelen. Desondanks heb ik heel wat uren gewerkt met het ding. Ja, het is even wennen, maar het is geen groot ongemak en iets waar je niet aan zou wennen.Het toetsenbord is ook even wennen in de praktijk. Zoals aangegeven lijken sommige knoppen onbereikbaar, maar na een paar keer werken heb je daar minder last van. Het doet je in elk geval vergeten dat je op een 2-in-1-apparaat werkt en geeft je wel het idee met een echte laptop te maken te hebben. Overigens is het toetsenbord ook verlicht, waardoor het ’s avonds beter te gebruiken is. Verder is er nog een trackpad: hier is niets op aan te merken. Het onderdeel voelt luxe aan en werkt naar behoren. Ook het klikken werkt meer dan prima.

De verschillende standen zijn handig in tal van situaties. Zo kun je de laptopmodus natuurlijk gebruiken wanneer je er op wil werken, zoals het schrijven van teksten of bewerken van foto’s of video’s. De tentmodus en de modus waar het scherm rechtop staat (met het toetsenbord naar beneden) zijn uitstekende presentatie modi, omdat het geluid dan het beste tot zijn recht komt. Ook zijn films bekijken zo heel aangenaam. De tabletmodus is het meeste geschikt als je even snel iets wil opzoeken of bekijken, vanwege het 13″-touchscreen.De Lenovo Yoga 900 presteert subliem, met de kanttekening dat de voorgeïnstalleerde software nog wel eens voor problemen kan zorgen wanneer je de laptop uit slaapmodus haalt. In vergelijking met andere, populaire 2-in-1-apparaten lijkt de Yoga 900 niet heel veel sneller te zijn, ook al is die hardware nu al iets ouder. De prestaties zijn vergelijkbaar te noemen. Qua graphics doet de machine het wel veel beter, bijvoorbeeld in vergelijking met de Yoga 3 Pro. Maar dat mag je ook wel verwachten van een Intel HD Graphics 520-gpu.De Lenovo Yoga 900 is een beest van een machine, mits je de versie neemt met de beste specificaties, natuurlijk. De hardware is enorm krachtig met 16GB aan werkgeheugen en een goede graphics processoring unit – maar lagere configuraties kunnen een andere ervaring aanbieden. Het toetsenbord typt lekker, maar kan als smal worden ervaren. Ook is het zo dat sommige knoppen onbereikbaar lijken te zijn, zeker de eerste keren. Het is ook jammer dat de speakers zijn verborgen aan de onderkant, omdat het geluid daardoor wordt ondermijnd.

Het fijne keyboard stelt je prima in staat om langere stukken te tikken en dus ‘productief’ bezig te zijn, een van de wapenfeiten van Windows 8. Helaas wordt er geen Office meegeleverd maar er zijn zat gratis alternatieven, die net als Office in de desktopomgeving draaien (OpenOffice) en er zijn verschillende texteditors te vinden die in de moderne Windows 8 omgeving werken. Helaas is het trackpad wel van beroerde kwaliteit, of in ieder geval uitermate onbetrouwbaar. Als het werkt dan werkt het goed en fijn, maar als het niet werkt dan zorgt het voor een hoop frustratie. Gelukkig heb je dan het touchscreen om te scrollen en navigeren door de interface.De machine voelt lekker en stevig aan, en ondanks het geen Ultrabook genoemd mag worden zie ik hem wel als een ultraportable. Lekker klein en draagbaar. Qua accuduur is het misschien niet echt een machine om de hele dag mee te nemen maar gelukkig is de oplader erg compact. Helaas duurt het opladen wel een eeuwigheid.

De ingebouwde harde schijf is 500GB en dan biedt veel ruimte om data op te slaan en/of apps te installeren, maar moet je ook meteen al duidelijk maken dat het geen SSD is. SSD schijven zijn ontzettend veel sneller en maken minder (geen) herrie. Je hoort de HDD in deze machine regelmatig zijn ding doen, en omdat het een draaiende schijf is duurt het opstarten van de machine ook relatief lang. Ik heb van verschillende postings op het internet begrepen dat het het vrij gemakkelijk is om zelf een SSD in deze machine te zetten, wat dus voor een flinke snelheidswinst kan zorgen.Naast een beetje ‘herrie’ van de HDD moet je ook zeker rekening houden met het geluid van ventilatoren. Eigenlijk alle Intel laptop/tablets/Ultrabooks hebben hier natuurlijk last van maar de VivoBook lijkt op een of andere manier een behuizing te hebben die het geluid versterkt in plaats van verbloemt. Het is zeker op de momenten dat de laptop hard zijn best doet om te koelen zelfs op het irritante af, en daarmee dus wel een nadeel.

Als laatste dan nog maar een keer herhalen dat het fijn is dat ASUS een hoop aansluitingen en poorten heeft verwerkt in deze machine. Het biedt je meer dan genoeg mogelijkheden externe apparatuur aan te sluiten. Omdat de VivoBook een volledig formaat HDMI poort heeft heb ik ook mijn eigen scherm kunnen testen. In combinatie met mijn Bluetooth muis en toetsenbord was het een prima ervaring om de laptop als desktop te gebruiken. Zolang je het scherm maar openhoudt want zodra je het scherm dicht doet lijkt het touchscreen last te hebben van het toetsenbord en en dus touch-input registreert. Dichtgeklapt lijkt de machine overigens nog meer problemen te hebben met het kwijtraken van overtollige hitte en dus zul je de ventilatoren ook weer overuren horen maken.ASUS heeft met de VivoBook X202E een leuke machine in de markt gezet, maar helaas niet zonder een paar vervelende problemen. Ik had graag een iets langere accuduur gezien maar vooral het onbetrouwbare trackpad is erg vervelend. Het scherm is niet van topkwaliteit maar ook echt niet storend slecht, het is gewoon duidelijk dat er gewoon her en der wat ingeleverd moet worden om tot het prijspunt van 520 euro te komen.

Al met al is de VivoBook X202E best een machine die je kan overwegen op het moment dat je in de markt bent voor een relatief betaalbare Windows 8 laptop. Je moet echter of jezelf kunnen overtuigen dat dat ASUS de trackpad-problemen softwarematig kan en gaat oplossen of er meteen voor kiezen ermee te leven en vooral het touchscreen te gebruiken om te scrollen en navigeren door de interface.De Lenovo ThinkPad Yoga 260 wordt met prima specs aangeboden. De zesde generatie Intel-processor zijn nog redelijk modern. Zoals altijd ligt het er maar net aan wat je van de laptop verwacht. Over het algemeen kun je stellen dat de processor, met een kloksnelheid van 2,60GHz, even snel en goed is als alle andere laptops en tablets met deze cpu. Hoewel de twee kernen van de cpu de convertible in staat stelt goed te multitasken, is het nooit zo goed als met vier kernen. Ook is 8GB aan werkgeheugen wel de minimum tegenwoordig.

4GB blijkt echt te weinig te zijn. Ook hier gaat het er maar net om wat je van de tablet of laptop verwacht. Maar over het algemeen is 4GB aan ram geen goede voorbereiding op de toekomst. En aangezien we met redelijke hoge prijzen te maken hebben (deze Lenovo-modellen zijn net even wat duurder dan de concurrentie), verwachten we er toch een flinke tijd mee te kunnen doen. Bovendien zorgt de 8GB aan werkgeheugen ervoor dat je meer programma’s naast elkaar kunt draaien, zonder dat het ten koste gaan van de snelheid.Wanneer je puur kijkt naar de specs van het scherm, dan moeten we concluderen dat het aantal pixels per inch (ppi) best laag te noemen is: 176. Dat is onder het gemiddelde in elk geval. Echter, in de praktijk merk je daar weinig van. De kleuren worden mooi weergegeven en ook de kijkhoek is groot, belangrijke punten voor de zakelijke gebruiker. Daarnaast zien de video’s er scherp uit en kun je teksten gemakkelijk lezen. Dankzij het 12,5″-scherm blijft de convertible lekker compact en met een resolutie van 1080p heb je gewoonweg te maken met een scherp beeld – maar het kan dus scherper.

Ook voor deze ThinkPad heeft Lenovo voor hetzelfde onaantrekkelijke design gekozen. De zwarte kleur glinstert dan wel een beetje in het licht, maar verder doet het rechthoekige design de convertible weinig eer aan. Hoewel je een convertible niet voor z’n looks koopt, kan het geen kwaad een aantrekkelijk apparaat voor je neus te hebben staan. Lenovo heeft duidelijk gekozen voor een zakelijk karakter en goede specs en heeft dus extra geïnvesteerd in het uiterlijk. Dat is niet heel erg, maar het kan wel je keuze bepalen voor een laptop.Omdat het scherm van deze laptop slechts 12,5-inch groot is, kunnen we spreken van een mooi, compact design. Met zijn 1,3 kilo en afmetingen van 31 cm bij 22,1 cm bij 1,78 cm heb je niet te maken met een reusachtig apparaat. De tablet past prima in je normale laptoptas, waarna je nog veel ruimte overhoudt. Daarnaast valt die 1,3 kilo in de tas echt wel mee en zul je niet eens zo snel merken dat je hem met je meedraagt. Dat is een mooie prestatie, in combinatie met de specs die worden aangeboden – dit is ultrabook te noemen.

De dikke randen rondom het scherm zorgen er echter voor dat de laptop een ietwat oubollig uiterlijk heeft gekregen. Het doet ons ook denken aan de bekende speelgoedcomputers en dat doe ook af aan het apparaat. Niet dat alle convertibles dunne randen móeten hebben, maar dit is simpelweg niet mooi. Wellicht kon de laptop niet smaller worden gemaakt, omdat het toetsenbord anders niet zou passen – dan is het een goed compromis. Of er had een ietwat groter scherm in gekund. 13-inch is namelijk ook nog steeds compact te noemen.De ThinkPad Yoga 260 is dus behoorlijk dun en dat is hartstikke mooi. Desondanks heeft Lenovo er een hoop opties met betrekking tot connectiviteit kunnen plaatsen, die we hieronder iets uitgebreider behandelen. Aan de achterkant bevindt zich de opening voor het vrijlaten van warme lucht. En dat heeft de convertible ook echt nodig. De stylus zit ook in de zijkant verstopt en kun je er gemakkelijk uithalen. Ook het er in stoppen gaat goed, want dat kan maar op één manier. Wanneer die zichzelf heeft vastgeklikt, dan weet je dat hij goed is opgeborgen.

Je kunt de Yoga 260 in verschillende standen gebruiken: laptop, tablet, tent of met het scherm rechtop. Wanneer je de laptop als een tablet wil gebruiken, dan zullen de toetsen van het toetsenbord automatisch naar binnen worden getrokken, zodat je het apparaat niet op die toetsen legt. Aan de zijkanten komen er dan pootjes met een rubberen laag naar beneden, waardoor je stevig en stabiel kunt plaatsen. Daarnaast is het zo dat het omslaan van het scherm moeiteloos gaat en de scharnieren het scherm stevig vastzetten.De laptop is behoorlijk dun en licht, maar bevat een hoop connectiviteitsopties. Zo zijn er drie usb 3.0-poorten, is er een micro-sd-kaartsleuf, een sim-kaartsleuf, hdmi, een mini display port en koptelefoonaansluiting (ook voor een microfoon). Echter, er zijn geen usb-type-c- en ethernet-poorten aanwezig. Daarnaast wordt het apparaat met redelijk veel opslaggeheugen geleverd (tenminste 192GB, maximaal 512GB). Dit zijn solid state drives – momenteel de snelste harde schijven die er zijn. Dat is een onderdeel dat de prijs omhoog schroeft.Net zoals bij de meeste tablets en dunne laptops (ultrabooks) is het ook bij de Lenovo ThinkPad Yoga 260 zo dat het geluid niet heel denderend is. We raden het af muziek te beluisteren via de speakers. Wel kun je er prima een Skype-gesprek mee voeren of YouTube-video mee bekijken. Maar een complete kamer of vergaderzaal vullen lukt de convertible niet zonder versterking. Daarom raden we toch echt aan externe speakers te gebruiken wanneer je een presentatie geeft. Een basgeluid is eigenlijk zo goed als afwezig – maar dat is geen verrassing, dus.

  1. http://dovendosi.diarynote.jp/
  2. http://dovendosi.jugem.jp/
  3. http://www.blogstuff.co.uk/dovendosi/

Les commentaires sont fermés.