Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

Batterij Sony VAIO VGN-CR

Het toetsenbord zelf is zoals we het vaker bij convertible en hybride tablets gezien hebben net geen volledig toetsenbord zoals je op een laptop of Ultrabook zien. De toetsen zijn wat kleiner, zitten wat dichter op elkaar en niet alle toetsen zijn aanwezig. Echter maakt dit het toetsenbord niet onbruikbaar. De feedback van de toetsen is prima voor tablet begrippen (maar minimaal voor Ultrabook begrippen) en je kunt redelijk comfortabel langere teksten tikken zonder al teveel toetsen te missen. Toch zullen diegenen die een volwaardige laptop gewend zijn het toetsenbord snel te krap en minimaal vinden. Een mooie toevoeging is dat het toetsenbord verlicht kan worden waardoor je ook in de wat donkere omgevingen eenvoudig teksten kunt tikken.De Sony VAIO Duo 11 beschikt over twee 2.4 megapixel (HD) camera’s, een aan de voorzijde en een aan de achterzijde. Echter zijn deze camera’s puur bedoeld (en geschikt) voor een videoconferentie, simpele en snelle foto of Skype gesprek. Je hoeft van deze camera’s geen indrukwekkende plaatjes of video’s te verwachten. Het is leuk dat ze erop zitten wanneer je ze echt nodig hebt.

De speakers van de Sony VAIO Duo 11 zijn helaas geen positief punt en een koptelefoon of extern speakersetje is dan ook absoluut aan te raden. Het grootste probleem is het gebrek aan volume waardoor het luisteren van muziek of het kijken van een film tegen zal vallen. Ook ontbreekt er nogal wat dynamiek waardoor muziek erg plat klinkt en soundstracks en effecten in films naar de achtergrond verschuiven.De Sony VAIO Duo 11 is zoals gezegd uitgerust met Windows 8, de nieuwste Windows versie die geoptimaliseerd is voor het gebruik middels touch. Windows 8 bestaat eigenlijk uit twee delen; een voor touch geoptimaliseerde interface met zogenaamde tegels en de traditionele desktop interface waar je ook .exe bestanden die je op eerdere Windows versies draaide kunt gebruiken. Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je naar dit artikel maar Sony levert zelf ook een aantal applicaties mee.

Zo wordt Active Clip meegeleverd voor het bewerken van foto’s, Note Anytime for VAIO voor het maken van notities met de meegeleverde stylus, en een add-in voor PowerPoint waardoor je de stylus tijdens presentaties kunt gebruiken. De Music app laat je je muziekcollectie beluisteren in een ‘ClearAudio+’-modus en met de Album app bekijk, sorteer of deel je foto’s en video’s. Met beide apps kun je persoonlijke foto’s of video content naar een DLNA-compatibele televisie of audiosysteem ‘gooien’ of streamen. Via de One-Touch functie kun je eenvoudig muziek beluisteren en foto’s bekijken op NFC-compatibele apparaten van Sony. Ook is het mogelijk media uit te wisselen met NFC-compatibele apparaten van Sony. Een belangrijke toevoeging is het Control Center. Hiermee krijg je direct toegang tot elementen als energiebeheer, beeldinstellingen en netwerken. Sony levert ook twee trials mee, een van het Office pakket en een van McAfee beveiligingssoftware, en daarnaast nog een hoop bloatware die beter achterwege gelaten had kunnen worden. Overigens is een deel van de software toegankelijk via de Touch interface en een ander deel via de desktop interface. Het blijft lastig dat je zoveel moet schakelen tussen beide platformen.

De trial voor het Office pakket (2010) moet overigens eerst nog gedownload en geregistreerd worden voordat je het kunt gebruiken. Eenmaal gedownload verschijnen de icoontjes van Word, Excel, One Note, Power Point en Outlook in de Touch interface (Metro Interface) maar je zult altijd in de traditionele desktop interface terechtkomen wanneer je de Office programma’s wilt gebruiken. Ook hier geldt weer dat je continue blijft schakelen tussen desktop en touch interface. Het feit dat de desktop interface lastig te bedienen is met de vingers zorgt ervoor dat dit nog net wat vervelender is. Je moet namelijk direct ook overschakelen op bediening met de stylus, het tracking point of een muis.

Wat betreft de Windows 8 Metro interface heeft Sony ook al wat zaken vooraf geïnstalleerd. Zo kom je bij het opstarten applicaties tegen van onder meer diverse Nederlandse nieuwsmedia, Uitzending Gemist en Buitenradar. Natuurlijk kun je via de Windows Store zelf op zoek gaan naar applicaties maar het moet gezegd worden dat het aanbod hiervan momenteel nog te wensen overlaat. Sommige populaire apps op andere platform zijn nergens te vinden. Wel kun je kiezen om het apparaat in de Engelse taal in te stellen waardoor je ook toegang krijgt tot applicaties die niet op Nederlandse gebruikers gericht zijn.Zoals eerder al aangegeven is de Sony VAIO Duo 11 kijkend naar de specificaties eigenlijk meer een Ultrabook dan een tablet. Dit is dan ook direct terug te zien in de prestaties. Nagenoeg alles, van het navigeren binnen de touch interface tot het openen en schakelen tussen applicaties, gaat vrij soepel en zonder enige vorm van haperingen. Het laden van websites in de browser gaat snel, het naast elkaar draaien van applicaties gaat zonder problemen en het afspelen van Full HD content gaat vloeiend. Ook het spelen van de wat grafisch intensievere games gaat vloeiend en soepel, met indrukwekkende weergave van detail. Het opstarten gaat voor Windows begrippen behoorlijk snel waardoor je binnen 20 seconden aan de slag kunt. Qua prestaties is er dus weinig te klagen over deze krachtpatser van Sony. Een puntje waar ik wel over wil klagen is het vaak traag omschakelen van portrait naar landscape modus en andersom. Daar gaat soms een paar seconden overheen en dat is toch vrij irritant als je even snel wat wilt doen. Daarbij is het soms crashen van applicaties nog geen verleden tijd.

Helaas is de batterijduur van de VAIO Duo 11 geen bijzonder positief punt en dat zou het wel moeten zijn aangezien dit apparaat als tablet en als laptop gebruikt kan worden. Mobiliteit is dus van groot belang en om mobiel comfortabel te kunnen werken is een goede batterijduur bijna verplicht. De 10 uur batterijduur die sommige stand-alone tablets halen is natuurlijk gezien de specificaties wat teveel gevraagd maar bij wat intensief werken is een batterijduur van 5 uur toch een kleine tegenvaller. Als je dit apparaat namelijk voor werkdoeleinden gebruikt en veel onderweg bent dan is de kans groot dat je voor het einde van de dag al richting een stopcontact moet.

Eigenlijk is het gebruik het kopje waar ik naartoe gewerkt heb aangezien dit misschien voor de meesten de belangrijkste vraag is; is het een tablet of een Ultrabook? Nou is hier helaas geen eenduidig antwoord mogelijk. De Sony VAIO Duo 11 is geen tablet maar is ook geen Ultrabook. Voor beide categorieën mist het apparaat een aantal dingen, bijvoorbeeld het lage gewicht en de lange batterijduur van een tablet, en het uitgebreide en comfortabele toetsenbord met trackpad van een Ultrabook. Het is dus niet eens het beste van twee werelden, dit apparaat hangt daadwerkelijk tussen twee werelden in en levert wat in op beide gebieden.Is dat een groot nadeel? Je zou kunnen zeggen van wel want voor wie is dit apparaat dan geschikt? Voor mensen die een stand-alone tablet zoeken (wellicht met Windows 8) om mobiel te kunnen werken zijn er andere goedkopere opties en voor mensen die productief willen zijn, zijn er comfortabelere en ook goedkopere Ultrabooks.

Alles bij elkaar genomen is de Sony VAIO Duo 11 een apart apparaat dat niet tot de tablets en niet tot de Ultrabooks behoort. Het is dan ook een zogenaamde convertible of hybride. Dit heeft zijn voor- en zijn nadelen maar het totaalpakket dat Sony biedt is indrukwekkend. Zo krijg je een zeer goed display, een stabiel besturingssysteem met indrukwekkende prestaties, veel aansluitingsmogelijkheden, een goede stylus die meegeleverd wordt en een goede bouwkwaliteit. Er zijn echter ook wat minpunten te vinden. Zo is de afwerking van het slider mechanisme nogal slordig, is het gebruik van het tracking point niet optimaal en heb je geen trackpad tot je beschikking, valt de batterijduur toch wat tegen en is de prijs aan de hoge kant. Puur kijkend naar de software biedt Windows 8 veel mogelijkheden maar is het app-aanbod nog zeer beperkt. Gelukkig biedt Windows 8 het voordeel dat je ook traditionele software gewoon kunt gebruiken.

De uiteindelijke conclusie is dus dat de Sony VAIO Duo 11 een prima apparaat is maar met belangrijke beperkingen. Je moet jezelf dus afvragen of dit het type apparaat is dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Je betaalt ruim 1.300 euro voor een combinatie tussen een Ultrabook en een tablet maar krijgt geen super tablet of super Ultrabook. Is een volledige Ultrabook of een high-end tablet dan geen betere oplossing?Mocht dit niet het product zijn waar jij je geld aan uit wilt geven dan zijn er gelukkig een hoop alternatieven. Hieronder vind je vier producten die wel interessant zouden kunnen zijn. Ben je er nog niet uit dan kun je alle tablets, hybride tablets en convertible tablets vergelijken in onze database.

De Sony VAIO Tap 11 beschikt onder meer over een 11.6-nch display, maximaal 4GB aan werkgeheugen, maximaal 512GB aan opslaggeheugen, een Intel Core-processor, Windows 8 als besturingssysteem, een stylus en een optioneel keyboard met touchpad.
Sony heeft sinds de lancering van Windows 8 al een aantal laptops en convertible tablets met het besturingssysteem op de markt gebracht maar een stand-alone tablet zagen we nog niet voorbij komen. Daar komt na de zomer van 2013 verandering in want Sony lanceert de VAIO Tap 11. Deze tablet draait op Windows 8 en beschikt over Intel’s nieuwste processor.

Voor de liefhebbers van pure tablets is de VAIO Tap 11 volgens Sony het ideale apparaat. De tablet beschikt over een 11.6-inch ips lcd display dat gebruik maakt van het Triluminos paneel van de fabrikant. Dit moet zorgen voor een optimale kleurweergave. Daarbij heeft het display een Full HD resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels.Onder de motorkap van de tablet vinden we Intel’s vierde generatie Core-processor, ook wel Haswell genoemd, of een Prentium-chip. In dit geval gaat het om de Y-variant die krachtige prestaties moet combineren met een lange batterijduur. De processor wordt vergezeld door maximaal 4GB aan werkgeheugen en een SSD opslaggeheugen dat maximaal 512GB groot is.Verder beschikt de tablet onder meer over wifi, Bluetooth 4.0 voor draadloze communicatie, een USB 3.0-poort, een microHDMI-uitgang, een microSD-kaartlezer waarmee het geheugen uitgebreid kan worden, NFC en optioneel 4G. De VAIO Tap 11 is voorzien van een 8 megapixel camera met nieuwe ExmorRS sensor aan de achterzijde, en een 2 megapixel camera voor videogesprekken aan de voorzijde.

  1. http://dovendosi.blogghy.com/
  2. http://www.nichtraucher-blogs.de/blogs/dovendosi/
  3. https://www.wireclub.com/users/dovendosi/blog

Les commentaires sont fermés.